Imediat ce vine iarna, ne grabim sa cumparam cele mai bune hainute pentru copiii nostri. Insa vara ne inchipuim ca pot purta orice, fara probleme. Nu este deloc asa. Pentru confortul si sanatatea copilului tau, si hainutele de vara trebuie alese cu grija.
Copiii mai mari, cam de la sapte ani in sus, trebuie lasati sa-si aleaga singuri hainutele cu care se vor imbraca. Ei sunt indeajuns de mari pentru a sti in ce se simt confortabil. Experientele i-au invatat care sunt hainutele in care transpira, in care le este cald, in care se simt bine. Cei mai mici insa, inca nu pot sa faca legatura intre ceea ce poarta si gradul de confort. Lasati sa aleaga singuri, ar imbraca hainele care le plac, nu cele in care se simt bine.
Nici pentru o mamica nu e mai usor sa aleaga hainute pentru copil. Cateva sfaturi iti vor prinde bine atunci cand il pregatesti pe cel mic de o iesire in parc sau de gradinita.
Una dintre reguli este ca tesatura sa fie naturala. Cele sintetice tin umezeala inauntru si nu lasa pielea sa respire. Transpiratia prinsa intre tesatura si piele va crea iritatii si alte neplaceri. Bumbacul si inul sunt printre cele mai potrivite materiale.
Pentru ca pielea sa respire este nevoie ca hainele sa fie lejere pe corpul copilului. Daca sunt prea stramte, ele favorizeaza tranpiratia si o retin inauntru. In plus, vara copii sunt mult mai tentati sa alerege si sa se joace, deci au nevoie de pantalonasi si bluzite care sa le ofere libertate de miscare. Din acelasi motiv trebuie evitate hainele cu sireturi, in special pantalonii, pentru a evita accidentele. Unii copiii sunt atat de nerabdatori sa descopere lumea din jur incat uita de regulile de siguranta si le este foarte usor sa se impiedice in siretul pantalonului.
O hainuta lejera nu inseamna o hainuta prea mare. Pantalonasii si manecile prea largi au “talentul” de a se agata in tot felul de obiecte, putand provoca la randul lor, accidente.
Evita hainutele cu elastic in talie, la maneca sau la gat. Elsticul foarte strans se freaca de piele, si in combinatie cu transpiratia va duce la iritatii.
Inainte de a iesi la plimbare, va trebui sa arunci o privire pe geam. In timp ce te feresti de caldura nu trebui sa uiti ca toata caldura de afara vine de la soare. Razele ultraviolete sunt periculoase pentru pielea sensibila a celor mici. Evident ca trebuie sa eviti iesirile in mijlocul zilei, dar daca nu se poate, incearca sa acoperi cu hainute tot corpul celui mic. Ai fi surprinsa cat de repede se poate arde pielea unui copilas de trei sau patru anisori. Poate ca tricourile sunt mai racoroase decat bluzele cu maneci lungi, dar acestea din urma au avantajul ca acopera in totalitate bratele.
Chiar daca ai acoperit intreaga piele a micutului, problema tot nu este rezolvata. Razele ultraviolete pot trece si prin haine, mai ales prin cele deschise la culoare si cu tesatura larga. O bluza alba ofera o protectie prea mica. Cu cat tesatura e mai inchisa la culoare, cu atat mai bine. E adevarat ca, culorile inchise atrag mai multa caldura, dar protejeaza mai bine impotriva razelor ultraviolete.
La orice iesire, oricat de scurta, nu uita palariuta. Capul trebuie protejat impotriva soarelui, altfel insolatia poate sa iti faca probleme. Aceeasi regula se aplica si in cazul ochelarilor de soare. Niciodata nu este prea devreme pentru ei. Ne concentram intotdeauna asupra pielii, dar uitam ca si ochii nostri sunt sensibili la soare. Atentie! Ochelarii se cumpara numai din magazine de optica. Cei de la taraba sau de la alte magazine nu numai ca nu ofera nicio protectie, dar purtarea lor poate sa aiba efecte negative asupra ochilor, in special la cei mici.
Masuri suplimentare de precautie trebuie luate in cazul bebelusilor. Fata de adulti si copiii mai mari, bebelusii nu isi pot regla singuri temperatura corpului, iar socul termic apare mult mai usor.
Pantalonii lungi si bluzele cu maneca lunga sunt indispensabile daca bebelusul sta la soare, de exemplu daca il duci in port-bebe. Daca pleci la plimbare cu caruciorul, atunci cand temperatura depaseste 27 de grade Celsius, bebelusul nu are nevoie decat de un scutec, un tricou, o palariuta si evident, de umbra. Daca este imbracat prea gros corpul bebelusului se supraincalzeste foarte usor. Daca este imbracat prea subtire va avea mainile, picioarele si spatele reci. Iti poti da seama ca bebe are hainutele potrivite daca manutele si picioarele au o temperatura potrivita, iar spatele si burtica sunt caldute.