Dupa cum toata lumea stie si spune, sa previi este mai usor decat sa tratezi. Cele ce urmeaza va vor da cateva sfaturi simple care reduc riscurile aparitiei unei boli diareice.

In cazul celor mai mici:

  • In cazul sugarului alimentat exclusiv la san, igiena sanului mamei este obligatorie. Totusi evitati sapunul care poate irita pielea putand duce la aparitia fisurilor. Sanul se clateste cu apa si se usuca prin tamponare usoara. De asemenea, mama este des sfatuita sa nu manance diverse produse bogate in celuloza care pot deranja copilul la stomac. Este vorba despre un consum frecvent, nu unul ocazional, daca va este pofta de varza calita, puteti sa mancati! Numai sa nu exagerati, atat.
  • Folositi pentru prepararea biberonului numai apa minerala

La copilul mai mare:

  • Meniul copilului trebuie sa fie strict supravegheat de catre adulti si ce-i mai important este faptul ca acestia (mama, tata, bunicii) trebuie sa aiba o atitudine constanta: gustarile ocazionale (ca a fost cu buna la piata si a vazut o ciocolata, un suc sau o bomboana…) este de preferat sa le evitati.
  • Alimentele si produsele alimentare trebuie sa fie proaspete si pe cat posibil sa fie pastrate la rece. Inainte de a fii consumate, fructele si legumele trebuiesc spalate abundent, in flux continuu de apa (adica nu intr-un vas cu apa si atat…). Dupa prepararea lor, alimentele ramase trebuiesc puse in recipiente inchise si introduse la frigider. In cazul produselor alimentare gata preparate (iaurturi de fructe, croisante si alte minuni) atentie mare la data de fabricatie si la termenul de expirare! Si priviti cu un ochi atent magazinul din care faceti cumparaturile: sa indeplineasca regulile (de bun simt) igienico-sanitare (au frigidere care functioneaza, rafturile sunt curate, vanzatorul este ingrijit).
  • Evitati sa cumparati prajituri cu crema, lactate de la producator, inghetata care nu este ambalata sau nu este pastrata in conditii igienice.
  • Vesela si tacamurile in care se prepara alimentele si cu care se serveste masa trebuiesc mentinute in stare de curatenie (nu, nu vorbesc despre sterilizare lor cu cloramina 6% sau cu alti dezinfectanti…ci despre o igiena elementara). Atentie si la starea de functionare a frigiderului, caci aparent poate functiona insa poate scapa freonul
  • Spalati-va mainile inainte de a servi masa copilului. Spalati si mainile copilului inainte de fiecare masa!

NU UITATI! EXISTA BACTERII CARE SE DEZVOLTA SI LA RECE (IN FRIGIDER). LA CEL MAI MIC SEMN DE ALTERARE ARUNCATI MANCAREA! SPALATI-VA PE MAINI INAINTE SA GATITI SAU SA MANCATI, DE FIECARE DATA! NICIODATA SA NU CONGELATI LA LOC CEVA CARE A FOST DECONGELAT!