Tehnicile de procreatie asistata medical (inducerea ovulatiei, fecundatia în vitro) antreneazã adesea o sarcina gemelara.

Diferite tipuri de sarcina multipla  

Exista doua feluri de sarcina multipla, sarcina monozigota (un singur ou) si sarcina dizigota (doua oua), aceasta din urma reprezentând 30% din sarcinile gemelare si 3 nasteri din 1000.
In sarcina dizigota sau pluriovulara, copii rezultã din fecundatia a doua sau mai multor ovule de catre spermatozoizi diferiti. Copiii pot fi de acelasi sex sau de sexe diferite. Ei se aseamana, dar nu mai mult decât fratii si surorile nascute la date diferite.
În sarcina monozigota sau monoovulara, copiii rezulta din fecundatia de cãtre un spermatozoid a unui singur ovul, care se divide. Acesti copii sunt intotdeauna de acelasi sex, sunt identici din punct de vedere morfologic, fiziologic si genetic. Singele lor are acelasi caracteristici.

Supraveghere

Procentul de nasteri premature si de mortalitate perinatala este mai ridicat in caz de sacina multipla. Acest risc este redus prin luarea în supraveghere precoce a sarcinii intr-un centru specializat. O sarcina multipla necesita o supraveghere crescuta, odihna, o incetare a lucrului mai devreme decât în cazul unei sarcini obisnuite, chiar daca este vorba doar de o sarcina gemelara. La nastere, copiii au, în general, o greutate mai mica decat cea a copiilor rezultati dntr-o sarcina unica si ei constituie obiectivul unei supravegheri atente inca din primele saptamâni ale vietii lor.